Småhusbygging i sommerferien

Publisert: 28.06.2018     Endret: 29.06.2018

Femten gutter og jenter jobber konsentrert rundt hvert sitt bord - sager, limer og måler. Praten går, men støynivået er ikke så høyt som du ville forventet når en gjeng med 9. klassinger er samlet for sommerferien. Her skal de være en uke for å bygge småhus - og få et innblikk i bygg- og anleggsnæringen.

SAM_0911.JPG

Prosjektet Småhusbygging har i løpet av året vært på turné rundt på ungdomsskoler i Oslo, på Sommerskolen får elevene være med på en utvidet versjon av prosjektet. Hovedmålet er å bygge et skalert hus med limpistol og materialer, og kanske blir det til og med tid til detaljer som møbler og maling til slutt. 

 

En av dagene blir også tilbragt på byggeplass der elevene får se hvordan et bygg blir satt opp i stor skala. Hensikten er også at de skal få et innblikk i flere av yrkene som må på banen når et byggeprosjekt blir til virkelighet. 

Kreativitet og utfoldelse

Det er ikke vanskelig å se at husbyggingen engasjerer. Elevene får utdelt en mal som forteller hvordan husets skjelett skal se ut, men utover dette har de frihet til å være kreative og lage egne løsninger. En av diskusjonene som foregår rundt bordene denne dagen, er om man skal legge gulv eller ikke. Andre har satt i gang møbelproduksjon og er i gang med å planlegge veranda via egen inngang.

Håpet er at flere ungdommer vil finne veien til Bygg- og anleggsfag når de er ferdige på ungdomskolen.